Magyar Krónika
A montreáli Magyar Otthon 40 éves fennállására
Magyar Krónika 2021. 10. 17. magazin
ESEMÉNYEK Tovább
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
TEKNŐSBÉKAA teknősbéka igen hosszú életű állat, egy teknősbéka élete hosszúságban kitesz annyit, mint tíz ember élete. Persze, ez a teknősbékaélet amilyen hosszú, olyan keskeny szélességben, tehát messze mögötte marad akár egy magyar gróf vagy lánckereskedő életének is.
hirdetés
Klikk ide
1981. október 7-e volt az a nap, amikor a Montreáli Magyar Otthon első épületét ünnepélyes keretek között megnyitották és  beköltözhetett az első 100 magyar lakó. Ezt a 40 éves évfodulót ünnepeltük 2021. október 7-én a Magyar Otthon évi közgyülésén.
Vendégünk volt a montreáli Főkonzulátusról Kovács- Szabó Timea konzul asszony.

Reverend Szabó Péter
, mint alapító tag, számolt be arról, hogy mi is indította el annak szükségességét, hogy építsenek egy otthont az idősödő magyar honfitársainknak. Sok neves és névtelen magyar és nem magyar ember összefogott, hogy megvalósuljon ez a nagy terv.
Itt Montreálban nincs Magyar Ház, - mondta Rev Szabó Péter, amely vallásos, kulturális és társadalmi jellegű rendezvényeknek adna helyet. A Magyar Otthon a világon egyedüálló,  mert nincs még egy olyan idősek otthona, ahol alacsony lakbérért lakhatnak a magyar emberek és élvezhetik a magyaros konyhát, magyaros környezetet.

Kertész Lóránt fökönyvelő tartott  beszámolót arról, hogy a Magyar Otthon Igazgatósági Tanácsában résztvevő személyek  mindig lelkesen, önzetlenül vállalták az Otthon vezetését, igazgatását ami szintén egyedülálló példa.  Meg kell említeni, hogy az alacsony lakbért  federális és tartományi hatóságok támogatták és a legalacsonyabb kamatlábbal adtak zálogkölcsönt, melyet mindig késedelem nélkül törlesztettünk.

Maráz István elmondta, hogy több mint 30 évig volt a Magyar Otthon alelnöke, több elnök mellett. Most már 5 éve, hogy átadta az alelnöki helyet Mózsa Lillának.

Fekete Terry a Református Egyház képviseletében felkérte a jelenlevőket, hogy egyperces néma felállással tisztelegjünk azok emlékére, akiknek köszönhetjük a Magyar Otthon létezését.

Széll Attila, a jelenlegi igazgatósági elnök, virágcsokrok átadásával köszöntötte a Covid19 virus elleni oltásban való segítkezőket.

Végezetül Palkó Alice pénztáros köszönetet mondott az elhangzott ismertetésekért, kérve azt, hogy mondjuk el gyermekeinknek, unokáinknak, hogy ők is ismerjék meg a Magyar Otthon történetét, mert büszkék lehetnek magyar származásukra, a magyar nép bátor terveinek megvalósítására és csodálatos vívmányaira.


Üzenet az utókornak

Nagyot álmodott e nép
És erre feltette éltét.
Küzdött és hitte, hogy
Isten ehhez megadja a vértét.

Teneked  is ifjú magyar
Tudnod és hinned kell,
Hogy ha az úton elindulsz
Isten veled lesz és
Ő lesz majd neked támaszul.

Palkó Alice 
2021 októberében

MAGYAR FŐKONZULÁTUS
Főkonzul Pritz Helga Katalin
Konzul Kovács-Szabó Timea
Cím: 1155 Metcalfe St., Suite 1504
(Sun Life Building)
Montreal, QC H3B 2V6
Telefon: 438-380-3107
E-mail: 
consulate.mtr@mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás 
Kedd: 9.00-12.00
Csütörtök: 13.00-16.00
Honlap cím: montreal.mfa.gov.hu

HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212