Magyar Krónika
Lépjünk ki az EU-ból?
Magyar Krónika 2022. 03. 27. magazin Surján László
ESEMÉNYEK Tovább
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
TEKNŐSBÉKAA teknősbéka igen hosszú életű állat, egy teknősbéka élete hosszúságban kitesz annyit, mint tíz ember élete. Persze, ez a teknősbékaélet amilyen hosszú, olyan keskeny szélességben, tehát messze mögötte marad akár egy magyar gróf vagy lánckereskedő életének is.
hirdetés
Klikk ide
Kedves kronikas! Olvasom a Publicus Intézet honlapján, hogy az Európai Parlament Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége Képviselőcsoportjának (S&D) és Ujhelyi István magyar európai parlamenti képviselőnek a megbízásából 2022. február 03-14. között 2006 fő megkérdezésével országos reprezentatív közvéleménykutatásban vizsgálták a magyar emberek véleményét az Európai Unióval kapcsolatban.
Ha most vasárnap népszavazást tartanának arról, hogy Magyarország kilépjen-e az EU-ból, tízből kilenc válaszadó nemmel szavazna a kilépés ellen.

Meglepetés ez? Szerintem nem. Ez egyrészt helyes döntés, másrészt azt is jelenti, hogy a túlnyomó többség ismeri és helyesen értelmezi az „érted haragszom elvét”. Hiszen mindenki pontosan látja, én nemcsak itthon, hanem akár az Unió vezérkarában is, hogy az európai összefogás alapvető változásokra szorul. Ezért zajlik a vita az Unió jövőjéről. A vita nem azt akarja eldönteni, hogy legyen vagy ne legyen európai közösség, hanem azt, hogy milyen legyen.  Szinte teljes egyetértés van abban, hogy ne ilyen, mint most. A kritikus álláspontot tehát józanul nem lehet kilépési szándéknak értelmezni. A publicus.hu oldal először leszögezi: Kiemelendő, hogy minden ötödik Fidesz szavazó igennel szavazna a kilépés mellett. Ebből pedig azt a következtetést vonja le, hogy a kormány EU-ellenes retorikájára leginkább a kormánypárti szavazókra hatott, az ellenzéki oldalra azonban nem. Elutasítom, hogy létezne EU ellenes kormánypropaganda. EU kritikus vélemény viszont van, ami ráadásul megalapozott. Gondoljunk csak arra, hogy mióta képtelenek megoldani a nyári időszámítás kérdését. Ilyen döntésképtelenség mellett az egész intézmény komolytalan.

Magát azt a megállapítást, hogy a Fidesz szavazóinak 20 százaléka kilépés párti, nem vitatom. Ám, ha az országban kilépést akarók csak tíz százalékot tesznek ki, akkor a Fidesz tábor a lakosság 50 százalékát alkotja, ami lényegében elég ahhoz, hogy ne legyen kormányváltás. Ez a következtetés összhangban van a többi közvélemény-kutatók méréseivel. Hogy a következő vasárnapig ez mennyit változik, azt persze nem tudhatom. Amint azt sem, hogy miért beszélnek a kormány EU-ellenes retorikájáról, amikor a miniszterelnök sok alkalommal elmondta, hogy ő és kormánya az európai eszme elkötelezett híve. Persze kampány van, s ilyenkor nem az számít, hogy ki mit mond, hanem hogy a sajtó azt mivé torzítja. Ettől a nagyon nem kívánatos jelenségtől sajnos a jobboldali média sem mentes, és ez sok ember szavazatának elvesztését okozta. A jelek szerint jut is, marad is, de kár volt akár egyetlen értékes embert is elveszíteni.

A magam részéről nyugodtan várom a jövő vasárnapot. A „mindenki hozzon magával egy embert akció” keretében hármat is fel tudok mutatni, igaz, kettő közülük csak nagy belső vívódás után döntött.

Tőled, kedves kronikas, azt mindenképp elvárom, hogy majd add le a szavazatod.  Hogy kire? Az a te döntésed, a végeredmény pedig mindenképp az Úristen akaratát tükrözi majd.

Barátsággal köszönt:
Surján László
MAGYAR FŐKONZULÁTUS
Főkonzul Pritz Helga Katalin
Konzul Kovács-Szabó Timea
Cím: 1155 Metcalfe St., Suite 1504
(Sun Life Building)
Montreal, QC H3B 2V6
Telefon: 438-380-3107
E-mail: 
consulate.mtr@mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás 
Kedd: 9.00-12.00
Csütörtök: 13.00-16.00
Honlap cím: montreal.mfa.gov.hu

HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212