Magyar Krónika
Harry Houdini alias Veisz Erik hihetetlen trükkjei és élete
Magyar Krónika 2023. 08. 11. magazin
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
Az illúzió mestere száz évvel ezelőtt volt a legnagyobb híresség. Az 1878-ban, Budapest VI. kerületében (Terézváros) született Houdini mindössze négy éves volt, amikor családja az Egyesült Államokba költözött.
Wisconsinban találtak új otthonra, ahol példátlan karrierje kezdődött. A kisfiú 12 évesen megismerkedett egy vándorvarázslóval, és elhatározta, hogy az illúzió mestere lesz. Megszökött szülei házából, és New Yorkba költözött. Ott nyakkendőkészítőként dolgozott, de csak az érdekelte, hogy bűvész lehessen. Ismerte a modern "illúzió" megteremtőjének, Robert Houdinnak az élettörténetét. Művésznevét azért választotta, hogy tisztelje elődjét.

Kisöccse, Ferenc követte. Próbáltak együtt dolgozni, de nem jártak sikerrel. Utána Ferenc lett a menedzsere és műsorokat szervezett.
Néhány trükkje még ma is megoldatlan maradt. Egy biztos: sportember volt, minden nap edzett, így az izmai egy sportolóéhoz hasonlítottak. Percekig túlélte egy lélegzetvétellel, és nagyon kreatív ötletei voltak.

Íme Houdini fő trükkje. Mindig hatalmas arénákban és sok ember előtt lépett fel. Az érdeklődők ugyanis nemcsak rá, hanem környezetükre és egymásra is koncentráltak. Így zavartak lettek. Sőt, zenét, füstöt, fényeffektust használt, a nézőket az eseményektől távol rendezte. A mai illuzionisták, mint Copperfield és Merlini, ma is ugyanazokat a figyelemelterelési módszereket alkalmazzák – írta a Blikk. Az egyik legnagyobb trükkje az volt, hogy kibújt a kényszerzubbonyból, miközben minden végtagja össze volt kötve, és fejjel lefelé lógott. A kulcs mindig a szájában volt, de látványos görcsei és csapkodói elterelték az emberek figyelmét. Rendszeresen „járt” börtönbe az újságírók előtt minden olyan városban, ahol fellépett és megszökött. A trükk az volt, hogy kulcsokat és egyéb eszközöket rejtett a hajába, lábába stb.

Amikor „átsétált a falon”, a testvérét használta, aki hasonlított rá. Veisz néven dolgozott, így a hétköznapi emberek sosem fedezték fel a trükköt. A legenda alapján halálát egy néző okozta. Megütötte a hasát, hogy bebizonyítsa, milyen erősek az izmai. Addigra azonban vakbélgyulladásban szenvedett, és egy hét után meghalt. Egy másik verzió szerint azért mérgezték meg, mert olyan sarlatánok ellen kampányolt, mint a démonok, gondolatolvasók és természetfeletti erők. Sok rajongója úgy gondolta, hogy halála csak trükk volt. Még mindig ő a legnagyobb magyar sztár Amerikában.  Forrás: dailynewshungary.co

MAGYAR FŐKONZULÁTUS
Főkonzul Pritz Helga Katalin
Konzul Kovács-Szabó Timea
Konzul és magyar közösségi ügyek (MKD): Fülöp Villő
Cím:
 1155 Metcalfe St., Suite 1504
(Sun Life Building)
Montreal, QC H3B 2V6
Telefon: 438-380-3107
E-mail: 
consulate.mtr@mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás 
Kedd: 9.00-12.00
Csütörtök: 13.00-16.00
Honlap cím: montreal.mfa.gov.hu

HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212