Magyar Krónika
2018 február
Magyar Krónika 2018. 03. 14. mozaik
ESEMÉNYEK Tovább
TERMÉSZETRAJZBÓL: KITŰNŐEgy írással foglalkozó emberre nem csekély szégyen, ha azt kell bevallania, hogy soha nem szokott álmodni. Hát ez az én esetem. Éppen ezért valósággal megdöbbentem, midőn tegnap éjjel megboldogult természetrajz tanárom kopasz feje tűnt fel előttem.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
722 éve
III. András, az utolsó Árpád-házi király feleségül vette Ágnest, I. Habsburg Albert osztrák és stájer herceg lányát
Az esküvő Bécsben volt. Az utolsó Árpád-házi királyok uralkodása alatt néhány nagy vagyonú főúr (oligarcha) kezébe került a hatalom, akik az ország egyes részeit (pl. Csák Máté a Felvidék nyugati részét) fejedelmek módjára kormányozták. A fiatalon meghalt IV. (Kun) László királynak nem volt fiú utóda. Már csak egyetlen férfi örököse volt az Árpád-dinasztiának, II. András (Endre) király unokája, III. András, aki Itáliában élt és nevelkedett.

Tudatosan készült királyi feladatára, házi oltárán az Árpád-házi szentek emlékeit és képeit őrizte (ezek most Svájcban, a Bern Múzeumban láthatók). 1298-ban a megingott rend és a királyi hatalom helyre állítására, valamint az ország határainak és függetlenségének biztosítására törvényeket hozott. A budai várban halt meg 1301.01.14-én. Vele halt ki az Árpád-ház férfiága, amely a honfoglalás óta megszakítás nélkül uralkodott Magyarországon, fenntartotta a független, keresztény magyar királyságot, valamint a nyugati műveltség egyenrangú hordozójává tette.

Az Árpád-házi dinasztia leányági örököseinek viszályában a cseh Vencellel és a bajor Ottó herceggel szemben a nápolyi Anjou-család tagja, Károly Róbert győzedelmeskedett. Az oligarchia letörésével egyesítette és újjászervezte a magyar államot.
208 éve
Napóleon osztrák főhercegnőt vett feleségül, de személyesen nem jelent meg a Bécsben tartott szertartáson
Miután elvált Joséphine de Beauhanais-tól, feleségül vette Mária Lujza osztrák főhercegnőt, I. Ferenc osztrák császár leányát. A polgári és egyházi esküvőre Párizsban került sor.
204 éve
Megszületett Ganz Ábrahám feltaláló, gyáriparos magyar nehézipar egyik megteremtője, vasöntőmester
Vasöntőmester volt, első kis műhelyét 1844-ben nyitotta meg Budán. Üzemében öntöttvas tárgyakat készített, s nagy szorgalommal lassanként tekintélyt vívott ki magának. A Lánchíd vastartóit már ő készítette. Vállalata fejlődésében a szabadságharc hozott némi megtorpanást, ágyukat öntött ugyanis a honvédseregnek, s ezért Világos után elítélték.

1854-ben azonban már újabb fordulóponthoz érkezett üzeme, saját fejlesztése eredményeként kéregöntésű vasúti kerekeket kezdett gyártani. Eljárását szabadalmaztatta, s kerekeivel európai hírnevet szerzett. Időközben profilját kibővítve malomipari berendezések készítését is elkezdte, s árui sok ipari kiállításon nyertek díjakat. Hét segéddel nyitott pici műhelye alig két évtized alatt a magyar nehézipar egyik legnagyobb üzeme lett, a svájci származású egykori öntőmestert pedig Pest városa 1863-ban díszpolgárává választotta. Ganz Ábrahám végül öngyilkos lett, de a Ganz-vállalatok máig megőrizték a nevét.

Első műhelyének helyén jött létre az Öntödei Múzeum.
157 éve
A Budweiser gyártója és testvére dupla esküvőt tartottak. Egy német serfőző két lányát vették el
Adolphus Busch, Amerikai legnagyobb sörbárója, a Budweiser gyártója és testvére Ulrich dupla esküvőt tartott, a bajor serfőző Anheuser két lányát vették feleségül. 18 évesen települt át Németországból az USA-ba Adolphus Busch, ahol egyik bátyjával családi hagyományként sörföző felszereléseket árusító boltot nyitottak apai örökségükből.

1861-ben a fívérek benősültek Anheuser, egy bajor sörfőzde tulajdonosának családjába. Apósuk halála után 1879-ben Adolphus lett az Anheuser-Busch elnöke, és pár év alatt Amerika legsikeresebb sörgyártó vállalatává tette a céget. Első fő termékük a világszerte ismert könnyű és édes Budweiser volt, Busch pedig szinte térítő-hadjáratot folytatott, hogy rábírja az amerikaiakat a sörivásra. A sörgyár, amely kisebb várossá fejlődött 110 épületével és 6000 munkásával, sorozatban nyerte a nemzetközi díjakat.

Busch egyre növekvő vagyonát felhasználva kiterjesztette a vállalkozást a sörrel kapcsolatos olyan iparágakra is, mint az üveggyártás, a jéggyártás, a hűtés, illetve a vasúti szállítás. 75 éves korában halt meg és 50 millió dollárt hagyott örököseire, ami Missouri történetében a legnagyobb hitelesített magánvagyon
164 éve
I. Ferenc József osztrák császár feleségül vette Erzsébet hercegnőt
A Wittelsbach-családból származó Erzsébet hercegnő Miksa bajor herceg második leánya volt. A házasságkötést nemcsak az udvar, hanem Bécs lakossága is ünnepelte, amely már a németek népszerű Sissi hercegnőjét Bécsbe érkezésekor körülrajongta, majd a Praterben rendezett népünnepélyen is kivette a részét.

Az emberek emlékezetében sokáig "álomesküvőként" élt a 23 éves osztrák császár és a 16 éves bajor hercegnő menyegzője. A bécsi Augustiner-kirchében megtartott esküvő után még egy hétig folytatódott a mulatság a díszesen kivilágított városban.
107 éve
Megszületett Ronald Reagan amerikai színész, az Egyesült Államok 40. elnöke (1981-89)
Teljes neve: Ronald Wilson Reagan. Máig az egyetlen színész, aki elnök lett. Ismert filmjei: Törvény és rend; A teknős hangja; A pokol konyhája; Hadifoglyok.
101 éve
Budapesten megszületett Gábor Zsazsa, Golden Globe-díjas magyar származású amerikai színésznő
Eredeti neve: Gábor Sári. A Zsazsa Ltd. kozmetikai cég vezetője, Szellemes előadásmódjáról, számos házasságáról és filmjéről híres.  Karrierje kezdetén 1932-ben Bécsben operettdarabokban lépett fel. 1936-ban szépségkirálynő választáson Miss Magyarország volt. 1941-ben költözött az Amerikai Egyesült Államokba.

1952-ben John Huston "Moulin Rouge"-ában José Ferrer, 1953-ban Henri Verneuil "Az első számú közellenség"-ében Fernandel partnereként szerepelt világhíres filmekben. Magánélete nem volt mentes a botrányoktól. Kilenc házasságával, bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, mint a legtöbb "igent" kimondó díva. Férjei többnyire dúsgazdagok vagy híresek voltak. Szerelmeiről és csalódásairól egyszer így nyilatkozott: "Soha nem tudtam meggyűlölni egyetlen férjemet sem annyira, hogy visszaadjam neki a tőle kapott gyémántokat".

Művészetének elismerése, hogy egyike azon magyaroknak, akik csillagot kaptak a Hollywoodi hírességek sétányán.
95 éve
Kőszegen megszületett Lóránt Gyula, az Aranycsapat középhátvádje
Eredeti nevén: Lipovics Gyula 1947-től 1949-ig a Vasas labdarúgója volt, ezután igazolt a Honvédhoz, így tagja lehetett az Aranycsapatnak.

A legendás csapat tagjaként részt vett a helsinki olimpián, a svájci világbajnokságon (ahol ezüstérmes lett a magyar csapat), és részt vett az angolok elleni meccsen is, ahol az Aranycsapat 6:3-ra győzte le a hazai pályán kilencven éve veretlen válogatottat. 1947 és 1955 között 42-szer játszott válogatottként, ez idő alatt 4 bajnoki címet szerzett. 1956-ban az Aranycsapat sok más tagjához hasonlóan Lóránt is emigrált, 1963 és 1981 között a Bundesliga több csapatának is edzője volt.

58 évesen, egy görögországi Schalke-meccs közben érte a halál
62 éve
Befejeződött a hetedik Téli Olimpia az olaszországi Cortina d'Ampezzoban
Az olaszországi Téli Olimpia több elsőséggel is dicsekedhet: itt indultak először szovjet sportolók téli játékokon (és egyből az éremtáblázat élén zártak), itt mondta először női sportoló az olimpiai eskü szövegét, és ezt a Téli Olimpiát közvetítte először élőben a televízió.

A magyar versenyzők közül az osloi Olimpián megismert Nagy-testvérpár lett a legeredményesebb, újra bronzérmet szereztek műkorcsolyázásban. Cortina d\'Ampezzo legeredményesebb versenyzője és legnagyobb sztárja az osztrák Toni Sailer volt, aki óriás-műlesiklásban, műlesiklásban és lesiklásban is hatalmas fölénnyel nyert. A szovjetek hét aranyérméből kettőt a gyorskorcsolyázó Jevgenyij Grisin szerzett.

A szovjet versenyzők színrelépésének vélhetően Kanada örült a legkevésbé, a hatszoros olimpiai bajnok jégkorongcsapat kénytelen volt átengedni a dobogó legfelső fokát és az aranyérmet a szovjeteknek. Érdekesség, hogy az új bajnokcsapat tagja, Vszevolod Bobrov hazája focicsapatában is válogatott volt.
MAGYAR FŐKONZULÁTUS
Főkonzul Pritz Helga Katalin
Konzul Kovács-Szabó Timea
Konzul és magyar közösségi ügyek (MKD): Fülöp Villő
Cím:
 1155 Metcalfe St., Suite 1504
(Sun Life Building)
Montreal, QC H3B 2V6
Telefon: 438-380-3107
E-mail: 
consulate.mtr@mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás 
Kedd: 9.00-12.00
Csütörtök: 13.00-16.00
Honlap cím: montreal.mfa.gov.hu

HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212