Magyar Krónika
2018 február
Magyar Krónika 2018. 03. 14. mozaik
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
722 éve
III. András, az utolsó Árpád-házi király feleségül vette Ágnest, I. Habsburg Albert osztrák és stájer herceg lányát
Az esküvő Bécsben volt. Az utolsó Árpád-házi királyok uralkodása alatt néhány nagy vagyonú főúr (oligarcha) kezébe került a hatalom, akik az ország egyes részeit (pl. Csák Máté a Felvidék nyugati részét) fejedelmek módjára kormányozták. A fiatalon meghalt IV. (Kun) László királynak nem volt fiú utóda. Már csak egyetlen férfi örököse volt az Árpád-dinasztiának, II. András (Endre) király unokája, III. András, aki Itáliában élt és nevelkedett.

Tudatosan készült királyi feladatára, házi oltárán az Árpád-házi szentek emlékeit és képeit őrizte (ezek most Svájcban, a Bern Múzeumban láthatók). 1298-ban a megingott rend és a királyi hatalom helyre állítására, valamint az ország határainak és függetlenségének biztosítására törvényeket hozott. A budai várban halt meg 1301.01.14-én. Vele halt ki az Árpád-ház férfiága, amely a honfoglalás óta megszakítás nélkül uralkodott Magyarországon, fenntartotta a független, keresztény magyar királyságot, valamint a nyugati műveltség egyenrangú hordozójává tette.

Az Árpád-házi dinasztia leányági örököseinek viszályában a cseh Vencellel és a bajor Ottó herceggel szemben a nápolyi Anjou-család tagja, Károly Róbert győzedelmeskedett. Az oligarchia letörésével egyesítette és újjászervezte a magyar államot.
208 éve
Napóleon osztrák főhercegnőt vett feleségül, de személyesen nem jelent meg a Bécsben tartott szertartáson
Miután elvált Joséphine de Beauhanais-tól, feleségül vette Mária Lujza osztrák főhercegnőt, I. Ferenc osztrák császár leányát. A polgári és egyházi esküvőre Párizsban került sor.
204 éve
Megszületett Ganz Ábrahám feltaláló, gyáriparos magyar nehézipar egyik megteremtője, vasöntőmester
Vasöntőmester volt, első kis műhelyét 1844-ben nyitotta meg Budán. Üzemében öntöttvas tárgyakat készített, s nagy szorgalommal lassanként tekintélyt vívott ki magának. A Lánchíd vastartóit már ő készítette. Vállalata fejlődésében a szabadságharc hozott némi megtorpanást, ágyukat öntött ugyanis a honvédseregnek, s ezért Világos után elítélték.

1854-ben azonban már újabb fordulóponthoz érkezett üzeme, saját fejlesztése eredményeként kéregöntésű vasúti kerekeket kezdett gyártani. Eljárását szabadalmaztatta, s kerekeivel európai hírnevet szerzett. Időközben profilját kibővítve malomipari berendezések készítését is elkezdte, s árui sok ipari kiállításon nyertek díjakat. Hét segéddel nyitott pici műhelye alig két évtized alatt a magyar nehézipar egyik legnagyobb üzeme lett, a svájci származású egykori öntőmestert pedig Pest városa 1863-ban díszpolgárává választotta. Ganz Ábrahám végül öngyilkos lett, de a Ganz-vállalatok máig megőrizték a nevét.

Első műhelyének helyén jött létre az Öntödei Múzeum.
157 éve
A Budweiser gyártója és testvére dupla esküvőt tartottak. Egy német serfőző két lányát vették el
Adolphus Busch, Amerikai legnagyobb sörbárója, a Budweiser gyártója és testvére Ulrich dupla esküvőt tartott, a bajor serfőző Anheuser két lányát vették feleségül. 18 évesen települt át Németországból az USA-ba Adolphus Busch, ahol egyik bátyjával családi hagyományként sörföző felszereléseket árusító boltot nyitottak apai örökségükből.

1861-ben a fívérek benősültek Anheuser, egy bajor sörfőzde tulajdonosának családjába. Apósuk halála után 1879-ben Adolphus lett az Anheuser-Busch elnöke, és pár év alatt Amerika legsikeresebb sörgyártó vállalatává tette a céget. Első fő termékük a világszerte ismert könnyű és édes Budweiser volt, Busch pedig szinte térítő-hadjáratot folytatott, hogy rábírja az amerikaiakat a sörivásra. A sörgyár, amely kisebb várossá fejlődött 110 épületével és 6000 munkásával, sorozatban nyerte a nemzetközi díjakat.

Busch egyre növekvő vagyonát felhasználva kiterjesztette a vállalkozást a sörrel kapcsolatos olyan iparágakra is, mint az üveggyártás, a jéggyártás, a hűtés, illetve a vasúti szállítás. 75 éves korában halt meg és 50 millió dollárt hagyott örököseire, ami Missouri történetében a legnagyobb hitelesített magánvagyon
164 éve
I. Ferenc József osztrák császár feleségül vette Erzsébet hercegnőt
A Wittelsbach-családból származó Erzsébet hercegnő Miksa bajor herceg második leánya volt. A házasságkötést nemcsak az udvar, hanem Bécs lakossága is ünnepelte, amely már a németek népszerű Sissi hercegnőjét Bécsbe érkezésekor körülrajongta, majd a Praterben rendezett népünnepélyen is kivette a részét.

Az emberek emlékezetében sokáig "álomesküvőként" élt a 23 éves osztrák császár és a 16 éves bajor hercegnő menyegzője. A bécsi Augustiner-kirchében megtartott esküvő után még egy hétig folytatódott a mulatság a díszesen kivilágított városban.
107 éve
Megszületett Ronald Reagan amerikai színész, az Egyesült Államok 40. elnöke (1981-89)
Teljes neve: Ronald Wilson Reagan. Máig az egyetlen színész, aki elnök lett. Ismert filmjei: Törvény és rend; A teknős hangja; A pokol konyhája; Hadifoglyok.
101 éve
Budapesten megszületett Gábor Zsazsa, Golden Globe-díjas magyar származású amerikai színésznő
Eredeti neve: Gábor Sári. A Zsazsa Ltd. kozmetikai cég vezetője, Szellemes előadásmódjáról, számos házasságáról és filmjéről híres.  Karrierje kezdetén 1932-ben Bécsben operettdarabokban lépett fel. 1936-ban szépségkirálynő választáson Miss Magyarország volt. 1941-ben költözött az Amerikai Egyesült Államokba.

1952-ben John Huston "Moulin Rouge"-ában José Ferrer, 1953-ban Henri Verneuil "Az első számú közellenség"-ében Fernandel partnereként szerepelt világhíres filmekben. Magánélete nem volt mentes a botrányoktól. Kilenc házasságával, bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, mint a legtöbb "igent" kimondó díva. Férjei többnyire dúsgazdagok vagy híresek voltak. Szerelmeiről és csalódásairól egyszer így nyilatkozott: "Soha nem tudtam meggyűlölni egyetlen férjemet sem annyira, hogy visszaadjam neki a tőle kapott gyémántokat".

Művészetének elismerése, hogy egyike azon magyaroknak, akik csillagot kaptak a Hollywoodi hírességek sétányán.
95 éve
Kőszegen megszületett Lóránt Gyula, az Aranycsapat középhátvádje
Eredeti nevén: Lipovics Gyula 1947-től 1949-ig a Vasas labdarúgója volt, ezután igazolt a Honvédhoz, így tagja lehetett az Aranycsapatnak.

A legendás csapat tagjaként részt vett a helsinki olimpián, a svájci világbajnokságon (ahol ezüstérmes lett a magyar csapat), és részt vett az angolok elleni meccsen is, ahol az Aranycsapat 6:3-ra győzte le a hazai pályán kilencven éve veretlen válogatottat. 1947 és 1955 között 42-szer játszott válogatottként, ez idő alatt 4 bajnoki címet szerzett. 1956-ban az Aranycsapat sok más tagjához hasonlóan Lóránt is emigrált, 1963 és 1981 között a Bundesliga több csapatának is edzője volt.

58 évesen, egy görögországi Schalke-meccs közben érte a halál
62 éve
Befejeződött a hetedik Téli Olimpia az olaszországi Cortina d'Ampezzoban
Az olaszországi Téli Olimpia több elsőséggel is dicsekedhet: itt indultak először szovjet sportolók téli játékokon (és egyből az éremtáblázat élén zártak), itt mondta először női sportoló az olimpiai eskü szövegét, és ezt a Téli Olimpiát közvetítte először élőben a televízió.

A magyar versenyzők közül az osloi Olimpián megismert Nagy-testvérpár lett a legeredményesebb, újra bronzérmet szereztek műkorcsolyázásban. Cortina d\'Ampezzo legeredményesebb versenyzője és legnagyobb sztárja az osztrák Toni Sailer volt, aki óriás-műlesiklásban, műlesiklásban és lesiklásban is hatalmas fölénnyel nyert. A szovjetek hét aranyérméből kettőt a gyorskorcsolyázó Jevgenyij Grisin szerzett.

A szovjet versenyzők színrelépésének vélhetően Kanada örült a legkevésbé, a hatszoros olimpiai bajnok jégkorongcsapat kénytelen volt átengedni a dobogó legfelső fokát és az aranyérmet a szovjeteknek. Érdekesség, hogy az új bajnokcsapat tagja, Vszevolod Bobrov hazája focicsapatában is válogatott volt.
MAGYAR FŐKONZULÁTUS
Főkonzul Pritz Helga Katalin
Konzul Kovács-Szabó Timea
Konzul és magyar közösségi ügyek (MKD): Fülöp Villő
Cím:
 1155 Metcalfe St., Suite 1504
(Sun Life Building)
Montreal, QC H3B 2V6
Telefon: 438-380-3107
E-mail: 
consulate.mtr@mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás 
Kedd: 9.00-12.00
Csütörtök: 13.00-16.00
Honlap cím: montreal.mfa.gov.hu

HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212