Magyar Krónika
2018 május
Magyar Krónika 2018. 05. 14. mozaik
ESEMÉNYEK Tovább
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
TEKNŐSBÉKAA teknősbéka igen hosszú életű állat, egy teknősbéka élete hosszúságban kitesz annyit, mint tíz ember élete. Persze, ez a teknősbékaélet amilyen hosszú, olyan keskeny szélességben, tehát messze mögötte marad akár egy magyar gróf vagy lánckereskedő életének is.
hirdetés
Klikk ide
660 éve
Ismeretlen szerző megkezdte a Képes Krónika írását
A Képes krónika (Chronicon pictum) egy latin nyelven írt krónika, illetve az azt tartalmazó kódex, amely 1360 körül készült Nagy Lajos budai udvarában. Szerzője feltehetően Kálti Márk.

A szöveg elejétől végig egy kéz írása, kalligrafikus könyvírás, minden valószínűség szerint magyar másoló munkája. A budapesti Országos Széchenyi Könyvtárban őrzik.
199 éve
Megszületett Viktória királynő, aki 64 évig uralkodott
Nagy-Britannia és Írország uralkodónője, valamint India császárnője volt. 1837-től 1901-ig uralkodott. Nagyapja III. György király, apja Edvárd kenti herceg (III. György harmadik fia) volt. 1837-ben nagybátyja, IV. Vilmos, Nagy-Britannia, Írország és Hannover uralkodójának halála után került Nagy-Britannia és Írország trónjára. 

1840-ben Viktória szerelmi házasságot kötött unokatestvérével, Albert szász-coburg-gothai herceggel, aki nagy befolyást gyakorolt a királynőre és a brit politikára egyaránt. 1877-ben Delhiben vette fel Viktória az "India császárnője" címet, felelevenítve ezzel az 1858-ban trónjuktól megfosztott nagymogulok hagyományát, így bizonyítva India kulcsszerepét a brit gyarmatbirodalomban.
197 éve
Szent Ilona-szigetén száműzetésben meghalt Bonaparte Napóleon, francia tábornok, hadvezér, francia császár
I. Napóleon néven francia császár 1804-1814/15 között. Napóleon halálához hozzájárult, hogy az utolsó évben az orvosaitól kapott gyógyszeres kezelés miatt a szervezetében levő arzén olyan anyagokkal keveredett, melyek sietették a császár halálát.

Az orvosok nyilván nem is tudták, hogy mi Napóleon igazi baja, aki a kezelésektől súlyosan megviselten, megtörve és fizikailag teljesen összeomolva hunyt el.

Teljes francia nevén Napoléon Bonaparte, olasz nevén Napoleone di Buonaparte, korzikaiul Napulione Buonaparte ragadványnevein a korzikai vagy a kis káplár, ellenfelei a korzikai szörnynek és emberevőnek is nevezték.
94 éve
Megalakult a független, és kizárólagos bankjegykibocsátási joggal rendelkező Magyar Nemzeti Bank
A pénzintézet alakuló ülését a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében tartották. A bank, részvénytársasági formában 1924. június 24-én kezdte meg hivatalosan a tevékenységét.

Első elnöke Popovics Sándor volt, 1935-ig. 

A központi bank teremtette meg az I. világháborút követően inflálódott pénz, a korona stabilizációját, majd kibocsátotta az új pénzt: a pengőt.
91 éve
Megszületett Zwack Péter nagyvállalkozó, diplomata (Unicum)
Az Unicum híres gyomorkeserű titkos receptjének egyik birtokosa. Családja 1840-ben alapított Unicum likőrgyárát a gyár második világháború utáni újjáépítése után államosították.

1989-ben Zwack hazatérése után megalapította a Zwack Unicum Bp. Kft-t, később Rt-t. 1990-ben a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány első elnöke. 2001. végétől az SzDSz ügyvivője volt. 86 éves korában, Olaszországban halt meg, 2012-ben.

Budapest díszpolgára volt, közterületet is neveztek el róla.
76 éve
Megszületett Bujtor István színész, rendező és vitorlásversenyző, Bud Spencer magyar hangja
Budapesten született. Segédmunkásként és pincérként kezdett dolgozni. 1964-től szerepelt tv-filmekben, volt a győri Kisfaludy Színház, a József Attila Színház, a pécsi Nemzeti Színház, az Irodalmi Színpad és a Vígszínház tagja.

1978-tól 1988-ig dolgozott a Mafilmnél, 1990-től a Bujtor Film Kft. ügyvezető igazgatója volt. 1979-ben Balázs Béla-díjat kapott.

Főbb szerepeiből: Stanley Kowalski (Williams: A vágy villamosa), Petrucchio (Shakespeare: Makrancos hölgy), Legismertebb filmjei: Sándor Mátyás, A pogány Madonna, A három testőr Afrikában, Fekete gyémántok, A Pendragon legenda, A kőszívű ember fiai I-II., Álmodozások kora, Bors I-XV.
67 éve
Tibet tartomány kínai fennhatóság alá került
A kínai és a tibeti kormány írta alá az erről szóló egyezményt. A Kínai Népköztársaság nemzetközi törvényeket sértő módon szállta meg és kebelezte be Tibetet. Tibet történelme során valaha független ország volt, több különböző királyságra és államra felosztva, egy része pedig Kínához tartozott bizonyos ideig.

Napjainkban a Kínai Népköztársasághoz tartozik, míg egy kis része, a kínai kormány és néhány másik ország, valamint szakmai és civil szervezetek szerint India ellenőrzése alatt áll. Jelenleg a Kínai Népköztársaság kormánya és a Központi Tibeti Adminisztráció  továbbra sem ért egyet abban, hogy amikor Tibet Kína részévé vált, vajon a terület bekebelezése mennyire törvényes a nemzetközi jog szerint. Mivel az, hogy mi minősül tibeti területnek, jelenleg komoly vita tárgya, ezért sem a méretét, sem a népességét nem könnyű meghatározni, ugyanis a különféle szervezetek másként definiálják a tibeti régió területeit.
MAGYAR FŐKONZULÁTUS
Főkonzul Pritz Helga Katalin
Konzul Kovács-Szabó Timea
Cím: 1155 Metcalfe St., Suite 1504
(Sun Life Building)
Montreal, QC H3B 2V6
Telefon: 438-380-3107
E-mail: 
consulate.mtr@mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás 
Kedd: 9.00-12.00
Csütörtök: 13.00-16.00
Honlap cím: montreal.mfa.gov.hu

HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212