A Magyarok Világkapcsolata
 
f ó r u m               Keresés a Krónikán 
      
Sport :: Humor 
 
the hungarian world connection 

 

AKTUÁLIS
 Február 25: a kommunisták áldozatainak napja
 "ÚJ VIZEKEN JÁROK…."
 Tisztelt Olvasóink!
 A székelységnek!
 Magyar-román kormányfõi csúcs a kedvezménytörvényrõl
 Arabvilág Amerikában

 

 ROVATOK
 Forma1
 Mozaik
 Zsebsite
 Dömötor Ödön
 Táltos Ákos


 FÓRUMOK
 Hozzászólás

"ÚJ VIZEKEN JÁROK…."
Egy új szolgálat ismertetése
Bencsics Klára

február 24.

Nem is olyan régen, csak négy éve, hogy Québecben és Montrealban tombolt a jégvihar!
Mindannyian emlékezünk a sötét és hideg lakásokra, a járhatatlan utcákra, a félelemre és sokak számára a szörnyû egyedüllétre!
Mint mindenkinek ,nekem is problémát okozott harmadik napon, hová is menjek, mit is csináljak? Szerencsémre, egyik lányomnál volt villany és fûtés, tehát a család többi tagja hozzá költözött. De mi történt azzal, akinek senkije sincs, nem is hallgat rádiót és nem tudja, hogy mi is történik? Mint az idõs Kovács néni is, akit felhívtam telefonon harmad napon ,hogy hogy van? Mit csinál? Sírva válaszolta, hogy ágyban van, nem tudja, hogy mi történik és hogy nagyon fél! Rábeszéltem menjen azokhoz akik meghívták, mert sajnos nincs még vége a bajnak. Azóta úgy emlegeti ezt a kis apró segítséget, hogy akkor "megmentettem az életét!" Ennél tragikusabb volt az az eset, mikor egy ismerõsünk, leesett duplexe lépcsõjén és KÉT NAP MÚLVA megtalálták halva! Vagy az idõs úr, aki hólapátolás közben eltörte a csípõjét, õmég be tudott menni a házába,hogy telefonáljon!
A fenti esetek után, arra gondoltam: mi lenne, ha önkéntes telefonszolgálatot létesítenénk a montreali magyaroknak? A Katolikus Nõszövetség magáévá tette az ötletet és lelkesen vállalkozott arra, hogy ezt a feladatot véghez vigye.
Az elképzelés a következõ: idõs magyar nõ vagy férfi, vallás megkülönböztetés nélkül, ha jelentkezik erre a szolgálatra, listánkra vesszük a nevével, telefonszámmal és címmel. Megbeszélés alapján, általa kiválasztott idõben naponta felhívjuk. Ha nem válaszol, üzenetet hagyunk, késõbb még egyszer hívjuk és esetleg a szomszédnál érdeklõdünk. Abban az esetben, ha végkép nem jelentkezik további lépéseket teszünk.
Elképzelhetetlen, hogy mennyi idõs magyar férfi és nõél egyedül Montrealban, legyen aktív vagy visszahúzódó, de mindenképen egyedül van. Gyermekei lehet hogy távol élnek, vagy egyszer egy héten hívják õt fel. Véleményem az, hogy 70 éven felülinek szüksége lehet ilyen szolgálatra, mert soha nem tudni mikor esik el, vagy lesz rosszul és nincs segítsége.
A Magyar Katolikus Nõszövetség 30 évvel ezelõtt a Kodály Társasággal együtt, magyar gyerekek zeneképzését, fiatal mûvészek hangversenyeit szervezte és mûsoros vacsorákat rendezett. Abban az idõben erre volt szükség. Az idõ eljárt , a gyerekek felnõttek és az emberek megkorosodtak.
A jelen helyzetben, most az idõs korosztálynak van segítségre szüksége és a Nõszövetség úgy gondolja ezt a feladatot is el tudja végezni!
Természetesen nem lehet egyedül! Szükség van arra, hogy a magyar EGYHÁZAK- BAN ezt a szolgálatot ismertessék a hivõkkel, az EGYESÜLETEK tagjaikkal, hogy az emberek tudomást szerezzenek róla! A Magyar Krónika olvasóit is felkérjük, hogy terjesszék a szolgálat hírét!
Sok jó és szép eredményt ért már el a montreali magyarság az elmúlt években, jó lenne, ha ez a megmozdulás is sikerrel járna, hiszen keresztényi és honfitársi kötelesség is.!
Hát kezdjük el, Isten nevében!
A telefon szolgálat listájára jelentkezni lehet, a Nõszövetség tagjainál és a cikk írójánál a következõ

telefonszámon: 514- 481- 2447,

vagy e-mailen: clara6@arobas.net címen.

ennyi
Impresszum | Hirdetési árak | © 2000 Magyar Krónika Rt